neljapäev, 27. september 2012

Kuidas Wushus võisteldakse?

Küsimustele vastab Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni president Priit Kõrve (36).

Wushus võisteldakse kavade esitamises ja vabavõitluses. 

Kavad ehk Taolud tähendavad võitlust kujuteldava vastasega. Kava esitatakse kas üksi või paarina. Taolutes on iga tehnika taga võitluslik rakendus, millega tehakse vastane relvituks, võitlusvõimetuks või suunatakse tema rünnak tühja. 

Varem õpetati õpilastele 4-5 aastat Taolusid, enne kui lubati vastasega harjutada. Selle ajaga pidi õpilane nii vaimselt kui kehaliselt küpseks saama. Paraku on tänapäeval sellist lähenemist pea võimatu kasutada.
Vabavõitlus ehk vastasega võitlemine jaguneb kolmeks: Sanda (täiskontakt), Qinda (kergekontakt) ja Taiji vabavõitluse vorm „Tõukavad Käed“. (Paljudele on üllatuseks, et Wushu alla kuuluvad näiteks ka Taiji, Qigun, Wingtsun). Sanda võistlus toimub reeglina 80cm kõrgusel platvormil, millel pole ääri. Vanasti olid platvormid kõrgemad ja ääristatud odadega. Võitlus käis alistumise või surmani.

Wushu jaguneb traditsiooniliseks ja modernseks.
Traditsiooniline Wushu säilitab üle 500 erineva stiili pärandit. Et neid mõista, tuleb vaadelda ajajärku Hiina ajaloos, millal antud stiil välja kujunes. Näiteks kahte omavahel nööri või ketiga ühendatud pulka kasutati algselt viljapeksuks. Relvana tegi need eriti kuulsaks Bruce Lee, kes avas Wushu Lääne inimestele.
Moderne ehk sportlik Wushu on pealtvaatajale põnevam, kuna seal kasutatakse lisaks tavalistele Wushu tehnikatele palju keerulisi akrobaatilisi hüppeid, mille lõpuosas sooritatakse mingi võimas löök. Igal tehnikal on kindel rakendus kaitses või rünnakus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar