kolmapäev, 13. märts 2013

Õhtuleht 13.03.2013: Vaatame Eesti mättalt: milline ala peaks OMil maadlust asendama?

EKSOOTIKA: Üks seitsmest olümpiakandidaadist on Hiina võitluskunst wushu. Arvestades, et Jaapani ja Korea päritolu judo ja taekwondo juba olümpiakavva kuuluvad, on arusaadav, et n-ö oma ala soovib sinna ka spordi suurriik Hiina. (AFP/Scanpix)

Karate, pesapall (ja softball), squash, wushu, seinaronimine, veelauasõit ja rulluisutamine on alad, mille seast valitakse asendaja olümpiakavast välja heidetavale maadlusele. Milline valik tõotaks Eestile kõige tõenäolisemalt olümpiamedalit?

Esmalt teeme selgeks, et maadluse eemaldamine 2020. aasta olümpiakavast pole veel lõplik, vaid sügisene Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kongress võib juhatuse ettepaneku tagasi lükata. Samas on säherdusi pretsedente maadluse seisukohalt vaadates ärevalt vähe.

Pigem juhtub ikka nii, et maadlusel tuleb mõnele uuele tulijale alla vanduda. Õhtuleht võrdles seitset kandidaati Eesti tulevaste medalivõimaluste seisukohalt.

 (Aleksander Roslin)
Märkamatult voolavad sõelast läbi ja valamumulgust alla seinaronimine ja veelauasõit (sportlasele veetakse trossiga enne trikihüppeks kasutatavat trampliini hoog sisse), sest neil aladel pole Eestis olemas isegi mitte alaliitu.

"Saaks olümpiaalaks, suureneks rahavoog."

Hiljuti Tartus sisetingimustes toimunud rahvusvahelise veelauavõistluse Winter Wake võitnud tartlane Daniel Matsukevitš tõdeb, et maailma tipust lahutab teda paar valgusaastat. "Euroopa juhtivad riigid on Saksamaa ja Suurbritannia, kus asuvad spetsiaalsed veelauasõidupargid, mis varustatud mitmekesise atribuutikaga."

Eesti Pesapalli ja Softpalli Liit kuulub küll rahvusvahelistesse liitudesse (NB! Eesti Olümpiakomiteesse (EOK) aga mitte!), kuid olümpiale pääsemine on võimatu. "Enne tuleb Brasiilia jäähokis maailmameistriks kui Eesti pesapallis olümpiale jõuab," tõdeb kunagine pesapallitreener Jaan Martinson (too habemega).

Rulluisutamise olümpiaprojekt seisneb distantsisõitudes (300 meetrist alustades ja 15 km lõpetades), mille sügisesel MMil ei osalenud ainsatki Eesti sportlast. Rulluisuliidu peasekretär Jaanus Ritson tõdeb, et noori ala juures on, ent kuniks pole rulluisutrekki, on tipu püüdmine keeruline.

"ROKi sügisest otsust ootame põnevusega. Saaksime olümpiaalaks, muutuksime ka EOKs kõnekamaks. Praegu oleme ikka joonealused. Rulluisutamise suurim pluss rivaalidega võrreldes on, et oleme reaalne sport, kus tulemust saab mõõta. Hindamist ei ole," räägib Ritson.

Squashi maailma edetabelisse kuulub umbes 225 naist ja 410 meest, kelle seas eestlasi pole. Noorsportlaste tulemustest tõstab alaliidu juhatuse liige Toivo Tallo esile Anete Sokko ja Reele Komi 32. ja 35. koha mullusel U19 EMil. "Eliitmaadele jääme muidugi alla, aga eks noorte peale tuleb loota. Seitse aastat ette näha ei oska mitte keegi," räägib Tallo.

Kaks favoriiti on karate ja wushu

Ülejäänud kaks kandidaati on võitlusalad karate ja wushu, mille päritolumaadeks vastavalt Jaapan ja Hiina. Rahvusvahelises pressis ilmunud vihjete põhjal otsustades saab tulevaseks olümpiaalaks just emb-kumb neist. Võitlusalade kasuks räägib ka tõik, et neile kehtib olümpial reegel "ühel võistlusel ühest riigist üks esindaja", mis koos maailmajagudele kehtestatud limiitidega aitaks Aasia riikide domineerimist lahustada.

Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni president Priit Kõrve märgib, et 2020. aasta olümpiat silmas pidades on sportlikku wushut – olümpiale pürib just see distsipliin – silmas pidades põhjust optimistlik olla, sest mullu Tallinnas toimunud EMil võitsid 11-16aastased Eesti sportlased viis medalit.

"Wushu epitsenter asub küll Aasias, aga usun, et maailmas mahuvad EM-medalistid 30 parema sekka kindlasti. MMil osalemine on Eesti koondisel seni jäänud eelkõige rahaliste võimaluste taha," räägib Kõrve.

Karatetreener Priit Seli märgib, et juunioride seas (U18 vanuseklass) võideti nii 2011. kui ka 2012. aastal võistkondlik EM-medal (vastavalt pronks ja hõbe). Lisaks pälvis Tanel Paabo mullu U16 vanuseklassi EM-kulla.

"Aga 2020. aasta olümpiast rääkides tuleb vaadata kaugemale tulevikku ja praegusi paremaid U14 ja U12 vanuseklassides. Rahvusvahelistelt tippturniiridelt esikolmikukohti saavutanud noori on seal mitmeid," märgib Seli.

Õhtulehe järeldus: kui maadlus ikkagi kõrvale lükatakse, sobiks Eestile enam kas karate või wushu lisandumine.

***

ROKi juhatus otsustab mais, milline ala neist seitsmest – või siis ikkagi hoopis maadlus – esitada sügisesele üldkogule kinnitamiseks. ROKi üldkogul on õigus ka juhatuse eelistus ümber vaadata ja lülitada olümpiakavva mingi muu ala või jätta kõik kaheksa kandidaati mängudelt kõrvale.

2020. aasta olümpiakavva kaasamisega kaasneb automaatselt immuunsus 2024. aasta olümpiaks.

Allikas: Õhtuleht

1 kommentaar:

  1. Bandar Taruhan Piala Dunia Rusia 2018
    UNTUK INFO LEBIH JELAS SILAHKAN HUBUNGI KONTAK DI BAWAH INI :
    wechat : bolavita
    line : cs_bolavita
    whatup : +6281377055002
    BBM: D8DB1C57

    VastaKustuta